Recepty na horúcu čokoládu
Milióny ľudí po celom svete si už stovky rokov pochutnávajú na horúcej čokoláde, ktorá sa stala jedným z najobľúbenejších nápojov vôbec. Za ten čas vznikli desiatky rôznych verzií s rôznymi príchuťami a prísadami. V tomto prípade určite platí, že koľko ľudí, toľko chutí. Ponuka horúcej čokolády v kaviarňach a ostatných gastro zariadeniach je vďaka tomu veľmi pestrá. Mnohé reštaurácie či hotely dokonca ponúkajú svoje jedinečné kombinácie príchutí a spôsobov servírovania.
Najzákladnejšími druhmi sú klasická horká horúca čokoláda, ktorá je takmer až čierna, mliečna čokoláda a biela čokoláda. Tieto sa kombinujú s ďalšími prísadami. Napríklad chilli korením, bylinkami, medom, zázvorom a množstvom ďalších korenín a surovín. Len pre ukážku si pozrite tieto tri recepty a predstavte si, že existujú desiatky ďalších variácií.
Horúca čokoláda s perníkovými marshmallows
Najskôr je potrebné pripraviť si perníkové marshmallows. Príprava je rovnaká, ako pri obyčajnom perníku, len po stuhnutí ešte nakrájané perníkové kocky obalíme vo vopred pripravenom obale. Potom sa pripraví samotná horúca čokoláda a za správnej teploty sa podáva spolu s marshmallows, bohatou šľahačkou a posypaná zmesou korenia a chilli. A tá šľahačka by mala byť tiež pravá.
Horúca mayská čokoláda
Táto pikantná horúca pochúťka je vhodná pre studené a sychravé jesenné dni. Pri príprave nejde totiž iba o použitie chilli korenia. V skutočnosti sa najprv pripraví vývar z chilli papričky, z ktorej je nutné predtým odstrániť jadierka. Zároveň sa dá variť smotana spolu so škoricou a vanilkou. Následne sa pridá čokoláda. Po odstavení sa do horúcej čokolády po častiach pridáva odvar z chilli podľa toho, akú chuť preferujete. Podáva sa s našľahanou šľahačkou posypanou chilli korením a kakaom.
Horúca čokoláda s levanduľou
Tento variant je skutočne voňavý. Príprava je pritom pomerne jednoduchá. Najprv si v hrnci zohrejeme mlieko so šľahačkou a levanduľou. Odstavíme ich tesne pred zovretím. Počas ohrievania niekoľkokrát premiešame. Potom necháme zmes trochu ochladiť a pridáme nalámanú horkú aj mliečnu čokoládu(Nie je to povinné - môže byť len jeden druh.) a vanilku. Potom znovu pomaly zahrievame a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Podávame v šálkach ešte teplú, ozdobenú napríklad šľahačkou či inak, podľa svojej fantázie.
Takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlhú dobu a zoznam receptov by bol ozaj dlhý a bohatý, ale na to tu nie je dosť miesta. Okrem toho má každý svoje vlastné obľúbené príchute a recepty na ich použitie pri príprave horúcej čokolády môže nájsť aj na internete. Nie je to nič zložité. Toto boli iba také drobné príklady.
Na to, aby ste obohatili ponuku horúcej čokolády pre svojich zákazníkov, potrebujete iba tri veci. Kvalitný výrobník, alebo výrobníky horúcej čokolády s dostatočnou kapacitou, kvalitný prášok na výrobu horúcej čokolády a k tomu všetkému dostatok fantázie pri vymýšľaní nových receptov. Aj tie sa môžu stať lákadlom pre milovníkov špecialít či samotnej horúcej čokolády.
V ponuke kaviarní, reštaurácií aj ostatných podobných podnikov môžu zákazníci nájsť mnoho jedinečných a pritom chutných kombinácií horúcej čokolády a byliniek, korenín, mliečnych výrobkov aj pečiva. Na prípravu týchto chutných nápojov v reštauráciách či hoteloch sa používa čokoláda v prášku, ktorá sa pridáva do výrobníkov horúcej čokolády. Samotné servírovanie potom závisí na druhu horúcej čokolády a príchutiach. Iné je to v prípade bielej horúcej čokolády a iné pri horkej čokoláde s chilli.