Horúca čokoláda v prášku
Horúca čokoláda je ako stvorená na zahriatie počas studených zimných, ale aj jesenných dní. Nesmie preto chýbať v ponuke každej poriadnej kaviarne, cukrárne či reštaurácie. Nehovoriac o hoteloch... Aby ste vo svojej kaviarni či reštaurácii stihli pokryť požiadavky zákazníkov na množstvo horúcej čokolády, budete potrebovať najmä kvalitný výrobník horúcej čokolády. Akú musí mať kapacitu, záleží práve na priemernej spotrebe.
Ale výrobník vám bude celkom nanič, ak nebudete mať to najdôležitejšie - prášok na horúcu čokoládu. Na trhu je na výber široké spektrum rôznych značiek s rôznou cenou aj kvalitou. Najvhodnejším variantom pre bežné podniky sú veľkoobjemové balenia horúcej čokolády v prášku. Najčastejšie je to hmotnosť 600 alebo 1000 gramov netto. Môžete si vyhľadať a objednať aj vysokokvalitnú čokoládu od renomovaných značiek.
Samotné čokolády môžu mať rôzne príchute a môžu mať aj rôzny podiel kakaa. Okrem toho to nemusí byť iba horká čokoláda, ale samozrejmosťou sú už aj mliečna či biela horúca čokoláda. Bohatý výber rôznych príchutí a druhov vám umožní vybrať si tie správne kombinácie množstva aj druhov horúcej čokolády pre váš podnik.
Nechýbajú ani vysokokvalitné a vyhľadávané talianske či belgické čokolády, ktoré sú obľúbené medzi skutočnými labužníkmi. Viaceré značky sa na ponuku týchto druhov s vysokým obsahom kakaa špecializujú. Ponuka zmesí je vďaka tomu bohatšia aj o vysokokvalitné a lahodné druhy s exotickými aj tradičnými príchuťami.
Nemali by ste si však zamieňať skutočný prášok na horúcu čokoládu s instantnou čokoládou. Je medzi nimi rozhodne veľký rozdiel. V prvom rade je podiel kakaovej zmesi v instatnej čokoláde podstatne nižší, ako v prášku na horúcu čokoládu, ktorý sa pridáva do výrobníkov horúcej čokolády. Samozrejmosťou je potom aj rozdiel v cene. No najpodstatnejším je rozdiel v kvalite konečného produktu. Horúca čokoláda vyrobená z prášku je nepomerne chutnejšia a kvalitnejšia ako instantná čokoláda, ktorú si môžete kúpiť aj v obyčajnom automate. Skutočná horúca čokoláda sa nepredáva v automatoch na nápoje. Tam ju určite nehľadajte. Nájdete ju ale určite v dobrej kaviarni či reštaurácii.
Väčšina kvalitných druhov čokoládových práškov obsahuje približne 50% kakaa, no sú v ponuke aj tie s väčším podielom kakaa. Od kvality prášku závisí aj konečná kvalita nápoja. Prípravu horúcej čokolády v kaviarni či cukrárni by ste preto mali nechať na profesionála. Prášok sa pridáva do výrobníka horúcej čokolády spolu s ďalšími ingredienciami v určitom množstve a aj príprava nápoja si vyžaduje určité skúsenosti.
Okrem veľkých balení nájdete na trhu aj menšie balenia, niektoré dokonca vopred nadávkované. Tieto sa hodia viac pre malé bary a kaviarničky, kde nie je spotreba horúcej čokolády taká veľká. Môžu byť výhodné aj pre domácnosti, ak si horúcu čokoládu jej členovia obľúbia. Prášok na výrobu horúcej čokolády by ste si však nemali zamieňať s bežným kakaovým práškom, ktorý obsahuje menej kakaa.
Horúca čokoláda sa dá pripraviť na desiatky rôznych spôsobov. Záleží len na fantázii a chúťkach toho, kto ju pripravuje, alebo ju bude piť. Vaši zákazníci si môžu v príjemnom prostredí kaviarne vypiť horkú horúcu čokoládu, ale môže to byť aj chilli horúca čokoláda a desiatky ďalších možností. Dobrý pocit z toho, že vidíte spokojnosť na tvárach svojich zákazníkov, je stále na nezaplatenie.